RUC
lysbrydning glas i olie kartoffelmel

 

 

Hvis I har spørgsmål
eller ønsker flere programmer
tilsendt, så kontakt da:

Roskilde Universitet
Nat-dag, kommunikationsenheden
Bygning 30A.2
Postboks 260
4000 Roskilde

Kontakt:
Dorthe Møller Vedel
Mail: vedel@ruc.dk
Tlf: 46 74 22 63Foredrag

TitelPatientspecifik medicin ved hjælp af matematiske modeller
StedBygning 27
Målgruppe1.-3. G
AnsvarligJohanne Gudmand-Høyer
Ansvarligs emailjoguho@ruc.dk
BeskrivelseModerne molekylærbiologiske teknikker og patientregistreringer genererer store mængder af data. For at få tilgang til informationen i data er det dog nødvendigt at undersøge hvordan de enkelte faktorer bidrager til det samlede sygdomsbillede. Traditionelt set er dyremodeller anvendt til dette. Imidlertid har resultater opnået ved dyreforsøg sine begrænsninger, idet resultater opnået ved forskning i en organisme efterfølgende skal oversættes til en anden, nemlig mennesket. Direkte modellering af menneskekroppen sammenholdt med data målt i mennesker tilbyder en alternativ vej til forståelse af årsagssammenhænge.

En patientspecifik model er en matematisk model, hvis parametre kan fortolkes fysiologisk og relateres til forskellige sygdoms- og raske tilstande. Ved at tilpasse modellens parametre så den passer til data fra patienter så vel som raske mennesker, kan vi se om der er et mønster i hvilke parametre, der har ændret talværdi hos de syge individer.

Patientspecifikke modeller kan anvendes til diagnosticering så vel som afprøvning af foreslåede behandlinger. I foredraget vil jeg vise et eksempel på en patientspecifik model til forskning i sygdommen depression. Modellen er en differentialligningsmodel. Vi ser på hvordan modellens ligninger og parametre relateres til den underliggende biologi. Tilhørerne inviteres til at være med til at foreslå behandlinger, som vi sammen vil afprøve ved hjælp af den matematiske model.

Du skal være logget ind for at tilmelde dig arrangementet