RUC
lysbrydning glas i olie kartoffelmel

 

 

Hvis I har spørgsmål
eller ønsker flere programmer
tilsendt, så kontakt da:

Roskilde Universitet
Nat-dag, kommunikationsenheden
Bygning 30A.2
Postboks 260
4000 Roskilde

Kontakt:
Dorthe Møller Vedel
Mail: vedel@ruc.dk
Tlf: 46 74 22 63Foredrag

TitelPandekagehoppende vandballoner
StedBygning 27
Målgruppe1.-3.g
AnsvarligLektor Tina Hecksher
Ansvarligs emailtihe@ruc.dk
BeskrivelseHvad er et "pandekagehop"? Hvad har vandballoner med overfladespænding at gøre? Hvordan oversætter man et mikroskopisk fænomen til noget makroskopisk?

I foredraget præsenteres et studenterprojekt som svarer på disse spørgsmål. Projektet var inspireret af et forsøg med små vanddråbers kollision med superhydrofobe overflader. Her lod forskerne vanddråber falde ned på overfladen og de opdagede at vanddråberne hoppede af overfladen på en overraskende måde: mens de var allermest fladmast mod overfladen slap de overfladen igen - heraf navnet "pandekagehop". En af de særlige ting ved denne type hop er at den tid vanddråben er i kontakt med overfladen reduceres med en tre fjerdedele.

De studerende viste at man kunne skalere eksperimentet op ved at bruge en vandballon som model for vanddråben. Deres resultater var så overraskende at de blev publiceret i et videnskabeligt tidsskift og omtalt i diverse medier, bl.a. New York Times.

Forskning i vandafvisende overflader har mange anvendelsesperspektiver. Bland andet til selvrensende, anti-frost og anti-dug overflader på solceller, flyvinger og andre overflader som ofte er i kontakt med vand, men hvor man ikke ønsker at vandet bliver liggende.

Du skal være logget ind for at tilmelde dig arrangementet