RUC
lysbrydning glas i olie kartoffelmel

 

 

Hvis I har spørgsmål
eller ønsker flere programmer
tilsendt, så kontakt da:

Roskilde Universitet
Nat-dag, kommunikationsenheden
Bygning 30A.2
Postboks 260
4000 Roskilde

Kontakt:
Dorthe Møller Vedel
Mail: vedel@ruc.dk
Tlf: 46 74 22 63Foredrag

TitelNeutronspredning og den mikroskopiske verden
StedBygning 27, Lokale I
Målgruppe1.-3.G
AnsvarligProfessor Kristine Niss
Ansvarligs emailkniss@ruc.dk
BeskrivelseNeutronspredning og den mikroskopiske verden Dette foredrag handler om vores ekserimenter ved Europas største neutronspredningskilde: forsøgsreaktoren ILL i Grenoble, Frankrig. Vi er igang med et internationalt samarbejde hvor målet er at lave en ny målemetode til at studere bevægelser af molekyler på forskellige tidsskalaer samtidig med at vi ændrer både tryk og temperatur.

Som nævnt er Europas største neutronspredningskilde i Grenoble. Men netop nu er man igang med at bygge Europas nye store satsning på dette område. ESS, European Spalation Source, som skal ligge i Lund. Vi er også involverede i udviklingen af ESS og vil fortælle om hvilke nye muligheder neutronspredning kommer til at give i fremtiden.

I foredraget fortæller vi også mere generelt om hvordan neutronspredning giver os viden om, hvordan atomer og molekyler sidder og hvordan de bevæger sig. Denne viden er helt afgørende for vores forståelse af alle de materialer vi omgiver os med og for vores evne til at bruge dem i nye teknologier.

De fleste af os har lært, hvordan DNA ligner snoede rebstiger, og hvordan skiftevis natrium og chlor sidder ordnet i et gitter i køkkensalt. Men ingen af os har nogensinde set et molekyle. Vi kan nemlig ikke se atomer med vores øjne eller med almindelige mikroskoper. Vores viden om struktur på molekyle- og atomniveau kommer primært fra røntgen- og neutronspredning.

Du skal være logget ind for at tilmelde dig arrangementet