RUC
lysbrydning glas i olie kartoffelmel

 

 

Hvis I har spørgsmål
eller ønsker flere programmer
tilsendt, så kontakt da:

Roskilde Universitet
Nat-dag, kommunikationsenheden
Bygning 30A.2
Postboks 260
4000 Roskilde

Kontakt:
Dorthe Møller Vedel
Mail: vedel@ruc.dk
Tlf: 46 74 22 63Foredrag

TitelSuperledere – fremtidens teknologiske revolution?
StedBygning 27, lokale III
Målgruppe1.-3. G med forudgående kendskab til basis elektromagnetisme
AnsvarligKira Eliasen
Ansvarligs emailkirale@ruc.dk
BeskrivelseEn superleder er et materiale, der når det nedkøles til en bestemt temperatur pludseligt kan lede strøm uden modstand. Det vil sige, at en superleder derfor kan lede strøm i uendelig tid helt uden tab af energi! Rekorden blev sat for nogle år siden, hvor et forskerhold lod en strøm løbe i et lukket, superledende kredsløb i et helt år (helt uden en strømkilde), før de besluttede sig for at stoppe eksperimentet.
En anden, og lige så magisk, egenskab ved en superleder er, at den reagerer meget anderledes end andre materialer, når den kommer i nærheden af en magnet. Forklaringen skal findes i kvantemekanikken og det som sker er, at superlederen sætter sig fast i magnetfeltet og derfor kan svæve hen over magneten uden nogen form for modstand/friktion.

Begge disse egenskaber er unikke for superledere og har et enormt potentiale i forhold til industrien og fremtidens teknologi – tænkt fx på transport af strøm fra kraftværket uden tab af energi.
Problemet er bare, at fx den superleder som vises i det her oplæg skal køles ned til mindst -181oC for at virke!

Format: Jeg holder først et kort oplæg om mig og min karriere som fysiker. Hvorfor valgte jeg lige netop dette fag? Derefter følger et oplæg på omkring 10 minutter omkring superledere og den forskning som lige nu foregår inden for dette emne. Jeg afslutter med at demonstrere hvordan en
superleder kan svæve over en magnet.

Aktivitet: Ca. 25 min. Her vil I alle sammen komme til at opleve en superleder på tæt hold. På skift får I mulighed for at køle den ned med flydende nitrogen (-196oC) og se, hvordan den svæver over en magnetbane. Under aktiviteten snakker vi om, hvad I observerer og hvorfor det fungerer. Her vil der også være mulighed for at tænke på hvordan en sådan superleder kan bruges inden for udvikling af teknologi – og evt. hvad begrænsningerne er. Undervejs kan der stilles spørgsmål.
Du/I er meget velkommen til at kontakte mig forud i forbindelse med snak omkring niveau, forudsætninger og andet.

Du skal være logget ind for at tilmelde dig arrangementet